СРПСКИ (Traduction en Serbe)

 • Na tragu Solunskog fronta

  1. Rezidencija francuskih generala
  U ovoj vili, koju je 1896. godine izgradio turski trgovac Osman Ali Bej, bio je smešten Konzulat Bugarske pre nego što je, za vreme Prvog svetskog rata, postala rezidencija (...)

  lire la suite

 • Plan francuskog groblja Zejtinlik

  Da biste pronašli određeni grob, potražite ga u registru koji vam je na raspolaganju u muzeju.
  Naći ćete spisak vojnika po abecedi, kao i broj groba i koordinate parcele u kojoj se nalazi. Primer : PREZIME I (...)

  lire la suite

 • Zejtinlik

  Francusko vojničko groblje u Solunu Zejtinlik
  U sklopu nekropole Zejtinlik nalaze se grobovi vojnika ranjenih u borbama na Solunskom frontu, preminulih u bolnici u Solunu, kao i boraca palih na teritoriji Grčke od (...)

  lire la suite

 • Baštovani Soluna /4

  Solun : frankofoni grad
  Jezik koji se najviše govori je francuski, naročito u okviru jevrejske zajednice, najznačajnije i najbrojnije u gradu, što svedoči i veći broj frankofonih novina ("L’Indépendant", "Le (...)

  lire la suite

 • Baštovani Soluna /3

  Solun i Makedonija u razvoju
  U ranom dvadesetom veku, Solun, takozvani "Jerusalim Balkana" , je važna luka Otomanskog carstva i kosmopolitski grad od oko 120.000 stanovnika, od kojih 80.000 Jevreja, 15.000 Turaka, (...)

  lire la suite

 • Baštovani Soluna /2

  Veliki požar u Solunu
  Požar koji je u avgustu 1917. godine izbio u Solunu i uništio centralnu privrednu četvrt grada, podstiče novi urbanistički duh zahvaljujući radu francuskih arhitekata i inženjera, među kojima i (...)

  lire la suite

 • Baštovani Soluna /1

  Negostoljubiva okolina je još jedan skriveni neprijatelj
  Zdravstveni problemi u Solunu su posledica nezdrave oblasti. Ljudi u ekspedicionom korpusu pate zbog stalnih problema sa snabdevanjem koji nastaju zbog (...)

  lire la suite

 • Odlučujuća pobeda

  Odlučujuća pobeda
  ,Armija Istočnog fronta (l’Armée d’Orient) sastavljena od 210.000 francuskih vojnika , 157.000 Grka, 138.000 Britanaca, 120.000 Srba i 44.000 Italijana, pod komandom francuskog generala Franše (...)

  lire la suite

 • SOLUNSKI FRONT (1915-1918) /2

  U jesen 1916, Francuzi, Rusi i Srbi zauzimaju Bitolj (Monastir) i oslobadjaju Korču u Albaniji. Posle poraza Rumunije u decembru, Solunski front se stabilizuje i javlja se samo nekoliko ograničenih ofanziva. U julu (...)

  lire la suite

 • SOLUNSKI FRONT (1915-1918) /1

  SOLUNSKI FRONT (1915-1918)
  Iako je, tokom Prvog svetskog rata, Zapadni front bio glavni front, Balkan (Srbija, Crna Gora, Grčka, Albanija, Rumunija, Bugarska, Otomansko carstvo) je bio poprište vojnih operacija od (...)

  lire la suite

haut de la page